10 mites sobre la programació a capacitat finita

Fa més de 20 anys que millorem la gestió de la producció a les fàbriques dels nostres clients. Sabem que darrere d’un canvi significatiu en una organització sempre hi ha temors i dubtes, i ens complau dir-te que per a tota pregunta hi ha una resposta.

Si estàs pensant en iniciar un projecte de digitalització de la teva producció, segurament ja has demanat informació a diferents proveïdors de programari, però com diferenciar l’expert del “venedor de fums”? Què hi ha de cert en les promeses dels fabricants i implantadors?

Ja sigui que actualment planifiques amb fulles d’Excel, Outlook o amb el teu ERP, avui volem desmuntar els mites que hi ha al voltant del software de seqüenciació a capacitat finita, el famós APS. comencem:

1) El meu ERP pot solucionar els meus problemes de programació (scheduling)

Llevat que el teu ERP vingui amb un APS instal·lat, aquesta afirmació és incorrecta. Resoldre problemes de programació amb la lògica d’un ERP o MRP estàndard, és equivalent a intentar resoldre un problema tridimensional amb una lògica bidimensional: simplement no pot fer-se de manera oportuna.

2) Si compro un software de programació de la meva proveïdor d’ERP, no tindré problemes d’integració de dades

Encara que sembli una bona idea, no ho és. El motiu és que pocs proveïdors d’ERP tenen la capacitat necessària per a desenvolupar i implementar els seus propis mòduls de programació avançada, de fet, solen oferir mòduls estàtics amb algunes opcions.

En els casos en què sí que han integrat satisfactòriament el APS en la seva oferta (i això no és un fet), la majoria de les companyies d’ERP no tenen les habilitats necessàries per continuar desenvolupant-lo, ni per implementar-lo apropiadament.

Aquest enfocament no funciona al món APS on es necessita treballar a un nivell de detall que permeti modelar el món real, en cas contrari el teu sistema APS no tindrà cap valor per a tu.

3) Com que tinc tants canvis, la meva programació en general està desactualitzada abans que es publiqui

Això és correcte, perquè qualsevol pot crear un horari un cop a la setmana. El principal benefici d’un bon sistema de programació és que pot reflectir les prioritats que sempre canvien, alhora que proporciona informació en temps real. Això és el que permet prendre decisions intel·ligents i ràpides sistemàticament. Ser capaç d’entendre la causa i l’efecte a gran velocitat et diferenciarà de la teva competència.

4) Els meus planners saben que el nostre ERP no els ajuda a seqüenciar, per això, han desenvolupat la seva pròpia solució usant fulls d’Excel

Un cop més, sembla una bona idea (però no ho és). La il·lusió de que els teus fulls d’Excel donen una mica de control, ràpidament es dissipa per la quantitat de temps necessari per mantenir la seqüenciació sense cap dels beneficis que aporta un sistema APS, com per exemple, un sistema de programació visual, integració de dades senzilla, i la capacitat d’usar regles de seqüenciació. Si la programació no reflecteix la realitat, la teva solució de collita pròpia no et servirà de res.

5) Com estem implantant conceptes Lean, els meus consultors em diuen que no necessitem un programari basat en un sistema de seqüenciació

Substitueix la complexa lògica d’un ERP amb un Kanban i un sistema manual basat en la demanda és molt temptador, però té les seves limitacions. El motiu és que els sistemes manuals no t’aporten l’habilitat de planificar al compàs de les teves restriccions de capacitat. Això serà crític quan els terminis i l’inventari estan fora de l’equació. En general, un sistema APS donarà suport la teva iniciativa llegeixin.

6) Els sistemes APS són massa cars

Aquest mite és cert si tens un mal sistema de seqüenciació que no reflecteixi la teva realitat. Els bons sistemes APS poden pagar-se per si mateixos gairebé de la nit al dia i són capaços d’incrementar els teus guanys cada any. I si vens capacitat, quines altres eines tens per administrar aquest procés? Si no ho gestiones, trobaràs una molt bona manera de perdre als teus clients clau.

7) Puc implementar el meu propi sistema de seqüenciació

Encara que hi ha alguns que poden fer-ho, et caldrà algú amb un gran coneixement sobre la fabricació i el programari que s’està implementant. En última instància, l’èxit del sistema depèn de la teva capacitat per adaptar les capacitats del software a les necessitats del teu negoci. Saber el que funciona i el que no pot estalviar-te molts diners.

Tindràs èxit si la implementació es realitza bé i el cronograma està estretament vinculat amb els processos i limitacions del teu negoci, així que no tens cap necessitat de córrer cap risc.

8) El meu negoci és diferent a tots els altres

Sí, això és gairebé amb certesa cert i, encara que els conceptes bàsics i els problemes d’arrel són sempre els mateixos, les solucions variaran enormement. Un dels avantatges d’un bon sistema de seqüenciació és que es pot adaptar fàcilment per satisfer les teves necessitats, de manera que no hagis de canviar la forma de fer negocis per adaptar-te al sistema. El truc és trobar algú que tingui l’expertise per guiar-te en el procés.

9) No vull mantenir les meves dades en dos sistemes

Per descomptat, aquesta és una preocupació vàlida. Un bon sistema de programació a capacitat finita tindrà la capacitat d’integrar sense problemes les dades amb el teu ERP, el teu sistema de recollida de dades en el taller i qualsevol altre sistema que comparteixi dades amb les dades de programació, com el teu sistema de compres.

10) Què passa quan les meves necessitats canvien i he fet modificacions importants? Estaré orfe de versions més noves del programari de programació?

Aquesta és realment una gran pregunta i la resposta és que, a diferència de la majoria dels sistemes ERP, els millors sistemes de programació estan dissenyats per ser personalitzats igual que el Excel. Això vol dir que les actualitzacions a noves versions es poden implementar amb el mínim esforç perquè es poden realitzar canvis complexos sense canviar el sistema central real. Si has seleccionat el sistema APS correcte, l’actualització a l’última versió no hauria de ser més difícil d’instal·lar una versió més recent d’Excel.

 

T’has sentit identificat en algun d’aquests punts? Tens en ment més mites que mereixin ser demolits? I més important encara: A partir d’ara com planificarás la teva producció?

 

Font: “The Little Blue Book on Scheduling” de Mike Liddell

software industrialpreactor alimentacio