Full de ruta ‘Indústria 4.0’: 7 passes clau per a la Digitalització de les pimes

La Indústria 4.0 ha arribat per quedar-se, igual que les advertències a aquells que no estiguin al dia en matèria de digitalització. És fàcil alarmar-nos quan veiem que ens quedem enrere, especialment quan es parla d’una revolució real. 

La IV Revolució Industrial certament brinda noves promeses i oportunitats a les plantes de producció de tota factoria que es preï, com ara aconseguir menors costos d’operacions, millor visibilitat, millor efectivitat general de l’equip (OEE) i major velocitat de comercialització de noves línies de productes. 

Però, tal com va succeir en revolucions anteriors, el progrés no és necessàriament immediat i sovint és difícil d’assolir per igual en organitzacions de diferents mides i sectors.Si dirigeixes una pime manufacturera i encara no heu iniciat el camí cap a la Indústria 4.0, ¡tranquil! Avui proposem 7 passes a tenir en compte en el camí de la Transformació Digital. 

passes clau per a la Digitalització 

1. Sigues realista  

És temptador afanyar-nos a redissenyar tot el negoci. No obstant això, l’experiència ens diu que aquesta idea no sol funcionar, ja que provoca problemes i costos addicionals innecessaris. 

Intenta començar amb un projecte petit en una àrea clau, potser l’àrea amb major temps d’inactivitat, major manteniment, major consum d’energia, etc .. Pensa en quelcom que sigui específic i mesurable en lloc de connectar tota la fàbrica ja des d’un inici. I pensa com ho escalaràs. Si tens èxit, quina serà la següent àrea a digitalitzar? 

2. Defineix el teu èxit 

Davant la imminent Revolució, és habitual que professionals assenyats es tirin de cap al tren de la innovació sense la seva precaució o preparació habituals. Tot i la rellevància de la Indústria 4.0 no hauríeu d’iniciar el vostre camí sense un objectiu clar i una comprensió total del teu ROI. 

Determina què tractes d’aconseguir, i mesura abans i després de qualsevol projecte. Es tracta d’aplicar el mateix rigor en la digitalització de les teves operacions que en altres inversions estratègiques del teu negoci. Només així podràs saber si val la pena invertir temps, diners i energia en aquest projecte. 

3. Construeix amb tecnologia  

És obvi que connectar les operacions de fabricació només és possible amb la tecnologia adequada. No només hauràs de familiaritzar-te amb el software que implantaràs, també et caldrà l’expertise d’especialistes que ja ho van implantar abans amb èxit, ja sigui el departament de TI intern, el proveïdor o l’implantador contractat.  

És primordial interactuar amb ells i que els involucris en els teus plans ja en una etapa primerenca abans d’iniciar qualsevol projecte. 

4. Alínia’t amb TI i l’equip directiu 

L’onada de dades procedents de la planta requerirà una anàlisi de les dades, el que pot portar nous requisits informàtics i nous riscos de seguretat, que és on TI t’ajudarà. Però no només et caldrà la participació de TI, també et caldrà l’acceptació de tot l’equip directiu de la teva organització. 

Això t’ajudarà a impulsar el suport a tota la companyia i a garantir que les teves iniciatives per a la digitalització estiguin aliniades amb els objectius corporatius, com la sostenibilitat o la seguretat. I per aliniar-te, trobaràs simpatitzants en llocs inesperats. 

5. Comprèn i aborda els riscos de seguretat 

Connectar les dades de la fàbrica a la resta de l’empresa, o obrir l’accés remot fins a la planta, pot generar riscos de seguretat.Avalua acuradament els riscos potencials i l’impacte d’aquests riscos, després concentra’t en els més seriosos.  

Probablement no puguis abordar-los tots immediatament, però pots, i has de fer, buscar un soci de confiança per a realitzar una avaluació de seguretat que t’ajudi a avaluar i prioritzar aquests riscos. Les ciberamenaces són reals, no deixis la seguretat a l’atzar. 

6. Evita la sobrecàrrega de dades 

Encara que pots connectar pràcticament tot a Internet, sigues curós amb el que connectes per a evitar sobrecàrregues de dades. Mantingues el teu conjunt de dades manejable i fes servir anàlisi estadístics bàsics per a buscar dades atípiques. 

Si realment necessites una anàlisi extremadament granular de les dades de producció, treballa amb un proveïdor o soci que tingui experiència amb el software analític dissenyat per a l’àrea de fabricació. Altrament, no et compliquis i treballa únicament amb el que necessites sent realista. 

7. Coneix els teus límits 

Independentment de la mida de la teva planta de producció, una de les principals preocupacions en matèria de digitalització és la bretxa d’habilitats digitals, de manera que és possible que el teu equip actualment no tingui les habilitats o l’experiència per a abordar la Indústria 4.0 amb confiança. 

Comença amb IT i Recursos Humans, ja sigui que el teu recurs sigui intern o mitjançant un proveïdor subcontractat, treballeu junts per establir els buits i identificar on necessiteu assessorament extern. Encara que hagis de invertir recursos econòmics en això, sempre resulta més barat obtenir l’opinió correcta des del principi. 

Conclusió

Si estàs llegint aquest post, segurament estàs buscant una revolució que marqui el principi d’una transformació reeixida. Com millor planegis com evitar trobar-te davant el ‘mur’ de la Indústria 4.0, millor preparat estaràs per mitigar-lo quan sorgeixi.  

Quan es tracta de la Transformació Digital, hi haurà fabricants que aconseguiran l’èxit des de l’inici i hi haurà altres que hauran d’iniciar el procés una i altra vegada, donant voltes sobre si mateixos. I tu, quina opció triaràs?  

A Bluesmart portem 20 anys acompanyant a les fàbriques a iniciar el camí cap a la digitalització per a què els nostres clients passin de ser fàbriques tradicionals a ser les fàbriques del futur.

No ho pensis més. Explica’ns el teu projecte. 

cursos de verano sobre tecnología en 2018